۳۰ دی ۱۳۸۸، ۹:۲۲

قائمی در گفتگو با مهر:

سرشماری ها از کاهش تنوع و تکثر پرندگان مهاجر حکایت دارد

سرشماری ها از کاهش تنوع و تکثر پرندگان مهاجر حکایت دارد

به عقیده یک پژوهشگر محیط زیست، تغییر وضعیت آب و هوایی جهان و نامطلوب بودن زیستگاههای آبی و تالابهای کشور بر حضور متنوع و متکثر پرندگان اثر گذاشته و تعداد و گونه ها را به شدت کم کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، میانه زمستان هر سال فرصتی است تا سرشماری پرندگان در همه نقاط دنیا انجام شود اما به عقیده پژوهشگران داخلی سرشماری در اغلب نقاط کشور تعداد و گونه های پرنده را نسبت به سالهای قبل کمتر ثبت کرده اند که در این زمینه رمضانعلی قائمی مسئول طرح سرشماری پرندگان در یکی از استانهای شمالی ایران معتقد است روی هم رفته وضعیت حضور پرندگان چشمگیر نیست و باید دنبال علل علمی آن بود.

این کارشناس مسائل زیست محیطی در گفتگو با خبرنگار مهر به سرشماری پرندگان آبزی و کنارآبزی در استان گلستان اشاره کرد و افزود: جمعبندی نهایی در مورد این سرشماری انجام نشده اما آنچه مسلم است اینکه یا سرزمین مادری پرندگان مهاجر(سیبری) آنقدر سرد نشده که پرندگان بخواهند مهاجرت کنند و یا شرایط آبگیرها و تالابهای مورد بررسی چندان بذای بازگشت پرندگان مهاجر مطلوب نبوده است.

قائمی به نامناسب بودن تنوع گونه ها و تعداد پرندگان اشاره و اضافه کرد: دلیل اینکه نیمه زمستان برای سرشماری پرندگان انتخاب می شود این است که تمامی مهاجرتها انجام شده باشد تا در یک فاصله زمانی مشخص اقدام به سرشماری شود و آمار مناسب و علمی در رابطه با گونه ها و تنوع آنها بدست آید و این اقدام در ایران سالهاست که انجام می شود و تمامی استانها به خصوص مناطقی که زیستگاه های آبی و تالاب و دریاچه دارند در این مدت کار سرشماری را انجام می دهند.

عضو تیم سرشماری پرندگان گلستان به گونه "قو" به عنوان گونه ای که امسال اصلا در آبگیرها و زیستگاه های منطقه یافت نشد اشاره کرد و گفت: در سالهای گذشته قو به تعداد قابل ملاحظه ای به اینجا مهاجرت می کرد ولی امسال اثری از این گونه زیبا نیست و همین طور "اردک سر سفید" که جزو پرندگان در معرض خطر است و امسال در زمان سرشماری مشاهده نشده است. حضور تعدادی از گونه ها اصلا مطلوب نیست و آنها که حضور دارند به نسبت سالهای قبل در اقلیت هستند.

این متخصص محیط زیست وضعیت نابسامان تالابها و آبگیرها و زیستگاه های پرنده در ایران را به عنوان دلایل کاهش مهاجرت پرندگان نام برد و اظهار داشت: بعضی دریاچه ها به دلایل مختلف آب ندارند که همین می تواند دلیل تغیر مسیر پرندگان باشد و این موجودات مناطق دیگری را برای زندگی انتخاب می کنند.

همچنین علی بخشی فعال محیط زیست در چهارمحال و بختیاری، تخریب تالابهای این منطقه را دلیل حضور اندک پرندگان در سال جاری دانست و گفت: تخریب تالابهای مثل گندمان و نبود مدیریت صحیح منابع آبی حیات پرندگان مهاجر را نیز متاثر کرده است.

از دیگر سو، خشک شدن دریاچه پریشان در کازرون نیز بعد از سالها آسمان را از چرخش بال پرندگان محروم کرده است به نحوی که محمد هاشمی فعال محیط زیست در این منطقه به مهر گفت: مردم با نیامدن پرندگان فصلی احساس سردرگمی می کنند و احساس گم کرده ای  دارند.

این عضو موسسه های غیر دولتی حفاظت از محیط زیست در کازرون تخریب دریاچه پریشان و خشکی مطلق دریاچه را علل قطعی قهر پرندگان همیشگی تالاب دانست و افزود: کازرون دیگر حال و هوای گذشته را ندارد و باید برای احیای دریاچه پریشان اقداماتی اساسی صورت گیرد.

با این حال بارشهای نسبتا مطلوب در مناطق جنوبی ایران باعث تقویت بنیه تالابهای نیمه خشک و خشک خوزستان شده است. در همین خصوص هرمز محمودی راد به خبرنگار مهر گفته بود: کلونی پرندگانی مانند پلیکانها به عنوان گونه های کمیاب در خوزستان مشاهده شده است که این روزها در خوزستان و تالابها و آبگیرهای استان دسته های 800 تای از پلیکانها مشاهده می شود که نشان دهنده وضعیت مطلوب و کیفیت بالای تالابها است.

به هر روی فقدان مدیریت صحیح منابع آبی و برداشتهای بی رویه از سفره های زیرزمینی و همین طور خشکسالیهای پی در پی و احداث جاده و دست اندازی به حریم تالابهای کشور دلیل اصلی کاهش حضور پرندگان در تالابهای ایران عنوان شده است که باید به آنها تغییرات آب و هوایی و بحران جیدی هواشناسی را نیز اضافه کرد.

کد خبر 1017798

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha